A je to tady. Okurková sezóna začala a s ní spojené zavařování okurek.
Co se dá dělat, když už narostly, je třeba je vhodně zakonzervovat. Jejich přítomnost oceníme zejména o vánocích při přípravě bramborového salátu. Co v létě zavaříš, v zimě jako když najdeš. Nesou sebou vůni léta a máminy práce, což je přidaná hodnota.
Důležitá je zahrádka a záhonek, na které se zasejí semínka. Záhonek je třeba pravidelně plevelit a zalévat. Jedině tak ze semínek vyrostou okurky. Až ty okurky vyrostou, je třeba je natrhat. Tohle všechno je práce, o kterou se dělím se svým přítelem.
Pak to přijde. Samotné zavařování je už pouze v mojí režii. V první řadě je třeba připravit sklenice s vhodným uzávěrem a pořádně je umýt. Pak přijdou na řadu okurky. I ty je třeba očistit, každou zvlášť. Tak ne, že bych u toho přímo juchala, ale co bych neudělala pro svojí rodinu.
Očištěné okurky naskládám do pořádně vymytých sklenic. Mezi ně prokládám na kousky nakrájenou mrkev, cibuli a kopr.
Kopr je obzvlášť důležitý kvůli aroma. Tomu se na naší zahrádce nedaří, tak jsem pověřila přítele, aby ho koupil. Není žádný troškař, tak mi přinesl několik velikých stvolů, takže jsem se divila, co mi to sem nese na stromy.
V hrnci smíchám 1,75 l vody, 0,5 l octu 8% a 120 gramů cukru krystal. Přidám obsah Deka a zamíchám. Vařím 5 minut, pak ochladím a připraveným nálevem zalévám okurky ve sklenici. Ty se tomu smějí a já taky, protože jsem ráda, že ta nejhorší práce je za mnou.
Sklenice postavím obráceně dnem vzhůru a nechám je do dalšího dne. Pak je uložím a těšíme se na vánoce.
A už vím, proč jsem nedávno zcela neprozřetelně koupila ,,Sweet“ Patterned Paper“, opravdu byl sladký. Je to soubor dekoračních papírů a i když už Kristýnka moc netvoří, tak maminka si vyhraje. Okurky potřebují řádnou nálepku.