Lečo je typický pokrm zejména pro maďarskou a středoevropskou kuchyni. Je spojen zejména s letním počasím, kdy je třeba zužitkovat úrodu rajčat a paprik.
Rajčata pěstujeme na zahrádce a mají úplně jinou chuť, než kupovaná v obchodě. Tento rok jsme dostali i zvláštní druhy, takže se můžeme pyšnit rajčaty žlutými, rajčaty soudkovitými a rajčaty masitými. Poprvé na vlastní oči jsem spatřila rajčata černá, o kterých jsem dosud neměla ponětí.
Nejprve se na másle zpění cibule a řádně orestuje.
Uzeninu nakrájíme na kousky a nasypeme na cibulku. Zasypeme sladkou paprikou. Pečlivě hlídáme, aby se nepřipálila.
Postupně se přidají na větší kousky nakrájená paprika, sůl, pepř a vývar. Vše se důkladně zamíchá.
Asi po pěti minutách se dodají nakrájená rajčata. Opět se vše promíchá a pečlivě přikryje poklicí.
Lečo se dusí.
Perlička nakonec – smažená vajíčka na másle. Ty k tomu dodají tu správnou chuť.
Lečo pojídáme s chlebem. U nás má velmi krátkou životnost, navíc je to zdravé a osvěžující.
http://www.zenysro.cz/recepty/hlavni-jidlo/leco-od-tatusy