Tak to je pravda. Jejich sklizeň obvykle trvá tři až čtyři týdny a letos nazrávají neobvykle rychle.
Prostě nastal jejich čas. Nastal čas vyrazit do jahodárny Vraňany a sesbírat si domů pár košíků.
Tak to pro mě není problém, protože bydlím jenom pár metrů od naší proslavené jahodárny. Jezdí sem lidé z celého kraje a dokonce i z Prahy, protože je v blízkosti vlaková zastávka.
Kromě toho, že člověk si při jejich sběru procvičí svojí fyzickou kondici, tak se i nadýchá čerstvého vzduchu.
Již při sbírání vymýšlím recepty na jahodové moučníky a pak přijde na řadu tradiční mixování s cukrem a jejich následné zamražení. V létě přijde takové lahodné osvěžení k chuti. Jahodová zmrzlina je obzvláště vhodná po skotačení v bazénu. Léto jako vyšité.
Mají mnoho pozitivních účinků :
- Obsahují vitamín C
- Také vitamíny A, B, E a kyselin – salicylové, která je pomocníkem v prevenci nádorových onemocnění
- Dále obsahují lehce stravitelnou vlákninu
- A co minerální látky? Těch je celá řada – síru, vápník, zinek, hořčík a draslík
- Jsou výborným zdrojem tekutin a obsahují malé množství cukru
- Obsahují vysoké množství antioxidantů, podporují metabolismus, vylučování
- Působí při léčbě srdečních onemocnění, nachlazení, proti tvorbě žlučových a močových kamenů
Dnes jsem byla na prvním samosběru. Letos je změna a sbírá se v jiné části pole, takže než se člověk dostane ke svému řádku, tak se pořádně projde.
Ale výsledek stojí za to. Nádherné veliké šťavnaté plody padají do košíku téměř sami a za chvíli je naplněný. Ještě mě při tom vzhledem k mojí profesionální deformaci napadne básnička:
„ Červená se v trávě jahůdka malá,
Sluníčko jí hlídá, aby dozrála.“
Tak sluníčko je nyní sice zrovna pod mrakem, ale i tak tady rostou ty nejlepší a extra voňavé jahody.