Jahody na vás nepočkají věčně.

100_0005

Tak to je pravda. Jejich sklizeň obvykle trvá tři až čtyři týdny a letos nazrávají neobvykle rychle.

Prostě nastal jejich čas. Nastal čas vyrazit do jahodárny Vraňany a sesbírat si domů pár košíků.

Tak to pro mě není problém, protože bydlím jenom pár metrů od naší proslavené jahodárny. Jezdí sem lidé z celého kraje a dokonce i z Prahy, protože je v blízkosti vlaková zastávka.

Kromě toho, že člověk si při jejich sběru procvičí svojí fyzickou kondici, tak se i nadýchá čerstvého vzduchu.

Již při sbírání  vymýšlím recepty na jahodové moučníky a pak přijde na řadu tradiční mixování s cukrem a jejich následné zamražení. V létě přijde takové lahodné osvěžení k chuti. Jahodová zmrzlina je obzvláště vhodná po skotačení v bazénu. Léto jako vyšité.

Mají mnoho pozitivních účinků :

  1. Obsahují vitamín C
  2. Také vitamíny A, B, E a kyselin – salicylové, která je pomocníkem v prevenci nádorových onemocnění
  3. Dále obsahují lehce stravitelnou vlákninu
  4. A co minerální látky? Těch je celá řada – síru, vápník, zinek, hořčík a draslík
  5. Jsou výborným zdrojem tekutin a obsahují malé množství cukru
  6. Obsahují vysoké množství antioxidantů, podporují metabolismus, vylučování
  7. Působí při léčbě srdečních onemocnění, nachlazení, proti tvorbě žlučových a močových kamenů

Dnes jsem byla na prvním samosběru. Letos je změna  a sbírá se v jiné části pole, takže než se člověk dostane ke svému řádku, tak se pořádně projde.

Ale výsledek stojí za to. Nádherné veliké šťavnaté plody padají do košíku téměř sami a za chvíli je naplněný. Ještě mě při tom vzhledem k mojí profesionální deformaci napadne básnička:

„ Červená se v trávě jahůdka malá,

Sluníčko jí hlídá, aby dozrála.“

Tak sluníčko je nyní sice zrovna pod mrakem, ale i tak tady rostou ty nejlepší a extra voňavé jahody.