Kromě tradičního lineckého cukroví jsem se letos rozhodla i pro zdravější alternativu a výsledek byl překvapivě dobrý.
Odvážila jsem celozrnnou žitnou mouku, přidala špetku soli, jeden žloutek, tvaroh a rozdrobenou Heru. To jsem zpracovala na hladké nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí, je možno přidat trochu mouky. Těsto jsem zabalila do fólie a nechala asi dvě hodiny odležet v chladničce.
Těsto jsem rozválela na plát silný asi 3 milimetry a vykrájela potřebné tvary. Já jsem vykrajovala srdíčka s otvorem na vrchní část a plná na spdní část.
Troubu jsem předehřála na 180°C a pekla jsem asi patnáct minut, záleží na zvyklostech trouby.
Po vychladnutí jsem cukroví slepila marmeládou, já jsem použila jahodovou marmeládu a to přímo ze zdrojů místní jahodárny.
Tvarohové cukroví z žitné mouky podáváme jako vynikající cukroví pro vánoční mlsání.