Chřest se v posledních letech stává králem jarní kuchyně.
Kromě toho, že se jedná o chuťově výtečnou zeleninu, má také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Sezóna chřestu u nás trvá od poloviny dubna do konce června a tak vám nyní přináším tip na krémovou chřestovou polévku.
10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience :
čerstvý bílý chřest 10 -12 ks
jarní cibulka 1 ks
drůbeží vývar 1,5 l
máslo 1 lžíce
smetana 100 ml
sůl 1 špetka
mletý pepř 1 špetka
pažitka 1 špetka
- Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na menší kousky.
- Do hrnce nalijte studený kuřecí vývar. Ten se přivede do varu, vsype se chřest a nasekaná jarní cibulka. Povařte asi 20 minut a to do té doby, dokud nezměkne, přibližně 20 minut.
- Vyjměte několik kousků, které se nakonec použijí na ozdobu. Polévku rozmixujte, já jsem použila ponorný mixér. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte 100 ml smetany na zjemnění. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
- Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, vložte do horké polévky. Ozdobte pažitkou.