Šoulet aneb hrách a kroupy

Šoulet aneb hrách a kroupy

10 min.
Příprava
95 min.
Vaření
4 porce
Ingredience:
hrách 200 g
kroupy 150 g
cibule 1 ks
sůl 1 špetka
česnek 3 stroužek
sádlo 1 lžíce
mletý pepř 1 špetka
majoránka 1 špetka
zázvor 1 ks

 

Hrách a kroupy jsou česká klasika, navíc jsou luštěniny zdravé a dají se dobře kombinovat. A pro ty, kteří nevědí, co to vlastně šoulet je: Jedná se o židovský pokrm z luštěnin, který se připravuje na nejznámější  židovský svátek, jakým je ,,šábes“.

Tradiční židovský recept však u nás zdomácněl a má mnoho variant.

Zde přináším jednu z nich.

Mimochodem – věděli jste, že tímto jídlem slavil svoje narozeniny Jan Werich?

Postup přípravy:

1. Kroupy a hrách opereme a přebereme. Každé zvlášť nasypeme do dvou hrnců a necháme namočené přes noc. Slijeme a zalijeme čistou vodou zhruba 2 cm nad povrch a vaříme na mírném plamenu doměkka. U krup to trvá kolem 30 minut, u hrachu 35- 45 minut. Hotové slijeme.

2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle tak, abychom dostali zlatavou cibulku.

3. Kroupy a hrách smícháme dohromady a takto připravenou osmaženou cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme zázvor, rozetřený česnek a majoránku.

4. Směs dobře promícháme a vložíme do vymaštěného pekáče. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi třicet minut.

5. Podáváme s uzeninou a se zeleninovým salátem (moje květiny jsou pouze jako dekorace).