Hrách a kroupy jsou česká klasika, navíc jsou luštěniny zdravé a dají se dobře kombinovat. A pro ty, kteří nevědí, co to vlastně šoulet je: Jedná se o židovský pokrm z luštěnin, který se připravuje na nejznámější židovský svátek, jakým je ,,šábes“.
Tradiční židovský recept však u nás zdomácněl a má mnoho variant.
Zde přináším jednu z nich.
Mimochodem – věděli jste, že tímto jídlem slavil svoje narozeniny Jan Werich?
Postup přípravy:
1. Kroupy a hrách opereme a přebereme. Každé zvlášť nasypeme do dvou hrnců a necháme namočené přes noc. Slijeme a zalijeme čistou vodou zhruba 2 cm nad povrch a vaříme na mírném plamenu doměkka. U krup to trvá kolem 30 minut, u hrachu 35- 45 minut. Hotové slijeme.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle tak, abychom dostali zlatavou cibulku.
3. Kroupy a hrách smícháme dohromady a takto připravenou osmaženou cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme zázvor, rozetřený česnek a majoránku.
4. Směs dobře promícháme a vložíme do vymaštěného pekáče. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi třicet minut.
5. Podáváme s uzeninou a se zeleninovým salátem (moje květiny jsou pouze jako dekorace).