Španělský ptáček

Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky dobře naklepeme. Čím lépe je maso naklepané, tím kratší dobu se dusí. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme pod studenou vodou a oloupeme. Pak je nakrájíme na čtvrtky. Špekáčky oloupeme a také nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed položíme vejce, špekáček a okurku. Takto připravené plátky svineme režnou nití a hlavně dobře uvážeme konce.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk a něm orestujeme cibuli. Do této cibule vložíme připravené ptáčky a ze všech stran opékáme.

Zalijeme vodou a přidáme kostku z masoxu. Přikryté poklicí necháme minimálně 120 minut dusit.

Když je maso měkké, tak ptáčky vyndáme. Do omáčky přidáme vejce i okurky. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přidáme nálev z okurek a omáčku ještě asi 20 minut povaříme. Nakonec vrátíme do omáčky prohřát ptáčky zbavené nití.

8 porcí
Ingredience
hovězí zadní maso 8 plátků
cibule 1 kus
tuk 4 lžíce
4 lžíce mletý pepř
1 špetka soli
vejce 2 kusy
sladkokyselá okurka 4 kusy
špekáček 2 kusy
anglická slanina 8 plátků
plnotučná hořčice
hladká mouka 2-3 lžíce
masox 1 kus
nálev z okurek 2-3 lžíce
vejce 1 kus
sladkokyselá okurka 4 kusy
voda 1,3 l