Švestková povidla

image

Švestková povidla

 

Švestková sezóna je v plném proudu a já zde přináším návod, jak připravit z těchto plodů povidla.

Minulý rok jsem je dělala v troubě, letos jsem se rozhodla vyzkoušet jiný recept. Ten je jednoduchý a jsou na něho potřeba pouhé tři suroviny. Základ tvoří švestky.

Tři kila švestek jsem omyla a osušila Potom jsem jsem je vypeckovala a švestky natrhala na drobnější kousky. Ty jsem dala do velikého hrnce a zasypala cukrem krystalem. Dále jsem je zalila 200 ml klasickým octem.

Důkladně jsem je promíchala a nechala odstát a to celých 24 hodin. Zakryla jsem je alobalem, ze kterého jsem udělala pokličku, která ale propustila něco málo vzduchu. Asi tak v polovině doby jsem je promíchala vařečkou. Je lepší je dát do chladu, aby švestky nezačaly kvasit.

Překvapilo mě, kolik šťávy švestky pustily. Tu jsem však necedila a celý hrnec jsem přesunula na plotnu. Zprudka jsem vařila asi hodinu a švestky se rozvařily na kaši. Po 60 minutách jsem snížila teplotu a vařila na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Průběžně jsem je občas promíchala.

Když dostala směs správnou povidlovou konzistenci (netekla, ale ani nebyla ztuhlá na kámen), tak jsem jí ještě horkou přemístila do skleniček. Naplnila jsem je po okraj, zavíčkovala a hned otočila víčkem vzhůru. Tím se povidla  sama zakonzervují.

Z tohoto množství jsem připravila šest velikých sklenic.