Svíčková na neděli

 

Svíčková na neděli

20 min.
příprava
200 min.
vaření
6 porce
Ingredience
  • hovězí zadní    1 kg
  • špek    100 ml
  • máslo    80 g
  • mrkev    3 ks
  • celer    1/2 ks
  • petržel    3 ks
  • bobkový list    6 ks
  • nové koření    10 ks
  • pepř    10 ks
  • tymián    2 ks
  • cukr krystal    5 lžíce
  • citrónová šťáva    1/2 ks
  • plnotučná hořčice    1 lžíce
  • vývar na podlití    1,5 l
  • smetana 33%    250 ml
  • cibule    2 ks
  • brusinková marmeláda    1 ks

Ne nadarmo má svíčková označení Královna českých omáček.

Každý má asi svůj osvědčený recept a já zde přináším recept na svíčkovou.

Nejdříve očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel. Dále cibuli, kterou orestujeme na másle. K orestované cibuli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a zde přichází nejdůležitější část přípravy omáčky – restování zeleniny. Toto restování zeleniny trvá celkem dlouhou dobu, přibližně tak hodinu.  Zelenina musí mít hnědavý nádech a ta dodá omáčce tu správnou příchuť.

Takto orestovanou zeleninu zalijeme hovězím vývarem. Přidáme divoké koření, přítel ho vložil do nádobky na čaj.

Dále přidáme cukr, hořčici a maso prošpikované špekem.

Maso dusíme do měkka, asi dvě hodiny.

Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a zeleninu rozmixujeme.

Přidáme smetanu.

Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.

Omáčku podáváme s knedlíky a přidáme brusinkovou marmeládu.