Svíčková na neděli
20 min.
příprava
|
200 min.
vaření
|
6 porce
|
- hovězí zadní 1 kg
- špek 100 ml
- máslo 80 g
- mrkev 3 ks
- celer 1/2 ks
- petržel 3 ks
- bobkový list 6 ks
- nové koření 10 ks
- pepř 10 ks
- tymián 2 ks
- cukr krystal 5 lžíce
- citrónová šťáva 1/2 ks
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- vývar na podlití 1,5 l
- smetana 33% 250 ml
- cibule 2 ks
- brusinková marmeláda 1 ks
Ne nadarmo má svíčková označení Královna českých omáček.
Každý má asi svůj osvědčený recept a já zde přináším recept na svíčkovou.
Nejdříve očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel. Dále cibuli, kterou orestujeme na másle. K orestované cibuli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a zde přichází nejdůležitější část přípravy omáčky – restování zeleniny. Toto restování zeleniny trvá celkem dlouhou dobu, přibližně tak hodinu. Zelenina musí mít hnědavý nádech a ta dodá omáčce tu správnou příchuť.
Takto orestovanou zeleninu zalijeme hovězím vývarem. Přidáme divoké koření, přítel ho vložil do nádobky na čaj.
Dále přidáme cukr, hořčici a maso prošpikované špekem.
Maso dusíme do měkka, asi dvě hodiny.
Když je maso měkké, tak ho vyjmeme a zeleninu rozmixujeme.
Přidáme smetanu.
Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.
Omáčku podáváme s knedlíky a přidáme brusinkovou marmeládu.