Slaný dort Pivo
30 min.
příprava
|
0 min.
vaření
|
10 porce
|
- toastový chleba 10 ks
- šunkový salám 20 dkg
- plátkový sýr 30 dkg
- klobáska 1 ks
- hermelín 1 ks
- majonéza 5 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- lučina 10 dkg
- pomazánkové máslo 30 dkg
- sůl 1 špetka
- česnek 3 stroužek
Skvělý dort pro chlapa, který nemusí sladké.
Připravila jsem si toastové chleby a vykrojila jsem je podle toho největšího hrnku, co máme doma.
Z nastrouhaného hermelínu, ze tří lžic majonézy a z jedné lžíce hořčice jsem si připravila pomazánku.
Zvláštní upozornění – pomazánku si můžete připravit jakou chcete, popřípadě koupit již hotovou. Fantazii se meze nekladou.
Nyní jsem postupně promazávala jednotlivé toasty k sobě a mezi ně jsem dávala salám a tvrdý sýr.
Takto jsem slepila deset chlebů k sobě, čímž vzniknul komín. Ten jsem uprostřed propíchla špejlí a dala ho odpočinout do lednice.
Plátkový sýr jsem si poskládala na pečící papír tak, aby se jednotlivé dílky sýru překrývali asi dva milimetry vzájemně. Na chvíli jsem ho vložila do předem vyhřáté trouby tak, aby se sýr spojil a dala vychladnout.
Takto vzniklý sýrový plát jsem potřela pomazánkovým máslem a obalila jím vychlazený válec z toastových chlebů.
Ucho půllitru jsem připravila tak, že jsem nechala dva plátky sýra spojit v troubě a do nich jsem pak zabalila tenkou klobásku. Kdo do chce, může použít párek. Takto připravené ucho jsem špejlí připevnila k samotnému válci.
Prázdnou láhev od oblíbeného piva jsem nechala stát v teplé vodě tak dlouho, až se odloupla etiketa.
Tu jsem osušila a nalepila máslem na půllitr.
To celé jsem dozdobila pěnou. Z pomazánkového másla, z lučiny a z majonézy jsem ušlehala pěnu, kterou jsem nastříkala na povrch. Pomazánku jsem dochutila solí a česnekem.
Před nandáním pěny jsem samozřejmě vytáhla špejli.
Není nad to, když se dárek líbí a strávníci jsou spokojený.