Vepřové po bratislavsku

15
15 min.
příprava
90 min.
vaření
5 porce
Ingredience
  • vepřové maso     1 kg
  • máslo    150 g
  • rajčatový protlak    50 g
  • hladká mouka    80 g
  • celer    30 g
  • mrkev    30 g
  • cibule    170 g
  • sterilované okurky    40 g
  • zelený hrášek    40 g
  • smetana    190 ml
  • mléko     250 g
  • citrónová šťáva     ks
  • sůl     ks

Vepřové po bratislavsku

Vepřové maso nejdříve osolíme. Cibuli, mrkev a celer oloupeme a nadrobno nakrájíme na kousky. Pak rozpustíme máslo a  maso na něm zprudka opečeme a to z obou stran. Poté maso vyjmeme a do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer.

Přidáme rajčatový protlak a ten zalijeme trochou teplé vody. Zamícháme a přidáme předem opečené vepřové maso. Dusíme do měkka a občas podléváme vodou.

Až je maso měkké, tak ho vyjmeme a vzniklou šťávu zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme vlažnou vodou, dobře promícháme a povaříme asi půl hodiny.

Dále přidáme mléko, smetanu, citrónovou šťávu, to vše dobře rozmícháme a dále povaříme.

Vzniklou omáčku propasírujeme. Pak přidáme zelený hrášek a sterilované okurky, které si předem také nakrájíme na malé kousky. Dále povaříme.

Omáčka je hotova. Zbývá již jenom upečené maso nakrájet na plátky a přelít omáčkou.

Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.