15 min.
příprava
|
90 min.
vaření
|
5 porce
|
- vepřové maso 1 kg
- máslo 150 g
- rajčatový protlak 50 g
- hladká mouka 80 g
- celer 30 g
- mrkev 30 g
- cibule 170 g
- sterilované okurky 40 g
- zelený hrášek 40 g
- smetana 190 ml
- mléko 250 g
- citrónová šťáva ks
- sůl ks
Vepřové po bratislavsku
Vepřové maso nejdříve osolíme. Cibuli, mrkev a celer oloupeme a nadrobno nakrájíme na kousky. Pak rozpustíme máslo a maso na něm zprudka opečeme a to z obou stran. Poté maso vyjmeme a do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
Přidáme rajčatový protlak a ten zalijeme trochou teplé vody. Zamícháme a přidáme předem opečené vepřové maso. Dusíme do měkka a občas podléváme vodou.
Až je maso měkké, tak ho vyjmeme a vzniklou šťávu zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme vlažnou vodou, dobře promícháme a povaříme asi půl hodiny.
Dále přidáme mléko, smetanu, citrónovou šťávu, to vše dobře rozmícháme a dále povaříme.
Vzniklou omáčku propasírujeme. Pak přidáme zelený hrášek a sterilované okurky, které si předem také nakrájíme na malé kousky. Dále povaříme.
Omáčka je hotova. Zbývá již jenom upečené maso nakrájet na plátky a přelít omáčkou.
Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.