- máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor 1 kousek ks
- kari 1 lžíce
- dýňová dužina na kostičky 1,5 kg
- jablko 2-3 ks
- zeleninový vývar 1 l
- sůl 1 špetka
- citrónová šťáva kapka
- zakysaná smetana 1 ks
- pažitka 1 ks
Obliba dýňové polévky každým rokem vzrůstá a to proto, že je výtečná, sytá a lehce stravitelná. Dopřát si jí můžeme na konci léta a na podzim, kdy dýně dozrává na zahradách a polích. Dýně hokaido je pro přípravu dýňové polévky nejvhodnější – je menší než klasická dýně, a tak se lépe zpracovává. Polévce propůjčí sytě oranžovou barvu a delikátní chuť.
Postup:
Nejdřív jsem si připravila ingredience na další použití. Dýně hokaido se nemusí loupat, takže jsem jí důkladně omyla, odkrojila stopku, rozpůlila, vydlabala semínka a nakrájela na přibližně stejné malé kousky. Nakrájela jsem si cibuli, nastrouhala oloupaný zázvor a utřela oloupaný česnek.
Na másle jsem osmahla jednu cibuli, drcený kousek česneku, nastrouhaný zázvor a přidala lžičku kari. Opékala jsem 2-3 minuty, poté jsem přidala dýňovu dužinu, na kostičky nakrájená jablíčka a to celé zalila zeleninovým vývarem.
To všechno jsem vařila asi 30 minut. Poté jsem to dochutila solí, citrónovou šťávou a smíchala se zakysanou smetanou. Závěrečný výsledek jsem rozmixovala tyčovým mixérem a ozdobila do úsměvu.
A to celé pod mottem: