Dýňová polévka s úsměvem

Ingredience
  • máslo    1 lžíce
  • cibule    1 ks
  • česnek    1 stroužek
  • zázvor    1 kousek ks
  • kari    1 lžíce
  • dýňová dužina na kostičky    1,5 kg
  • jablko    2-3 ks
  • zeleninový vývar    1 l
  • sůl    1 špetka
  • citrónová šťáva     kapka
  • zakysaná smetana    1 ks
  • pažitka    1 ks100_0026

Obliba dýňové polévky každým rokem vzrůstá a to proto, že je výtečná, sytá a lehce stravitelná. Dopřát si jí můžeme na konci léta a na podzim, kdy dýně dozrává na zahradách a polích. Dýně hokaido je pro přípravu dýňové polévky nejvhodnější – je menší než klasická dýně, a tak se lépe zpracovává. Polévce propůjčí sytě oranžovou barvu a delikátní chuť.

Postup:

Nejdřív jsem si připravila ingredience na další použití. Dýně hokaido se nemusí loupat, takže jsem jí důkladně omyla, odkrojila stopku, rozpůlila, vydlabala semínka a nakrájela na přibližně stejné malé kousky. Nakrájela jsem si cibuli, nastrouhala oloupaný zázvor a utřela oloupaný česnek.

Na másle jsem osmahla jednu cibuli, drcený kousek česneku, nastrouhaný zázvor a přidala lžičku kari. Opékala jsem 2-3 minuty, poté jsem přidala dýňovu dužinu, na kostičky nakrájená jablíčka a to celé zalila zeleninovým vývarem.

To všechno jsem vařila asi 30 minut. Poté jsem to dochutila solí, citrónovou šťávou a smíchala se zakysanou smetanou. Závěrečný výsledek jsem rozmixovala tyčovým mixérem a ozdobila do úsměvu.

A to celé pod mottem:

 

Úsměv nestojí nic, ale udělá mnoho.