Cakepops – hvězdy kulinářského nebe

Jsou malé, kulaté a skoro až moc hezoučké na to, abychom je slupli – veselé kouličky, lízátka, v tomto případě prasátka pro štěstí. Malé zákusky na špejli nejen výborně chutnají, ale také poutají pozornost svým vzhledem.

Ale jak vznikl název Cakepops?

Tento název vznikl jako slovní hříčka z anglických slov ,,lollipop“ – lízátko a cake – dortík, koláček.

Figurky chutnají jako dortíky, ale protože jsou na špejli a mají kulatý tvar, vypadají jako lízátka.

Ale jak na to?

Základní předpis na figurky – od těsta ke kouličkám

Na 12 kusů

70 g měkkého másla

70 g jemného pískového cukru

1 vejce

75 g mouky

na špičku nože kypřícího prášku

40 g plnotučného tvarohu

70 g prosátého moučkového cukru

máslo na vymazání trouby

Postup :

  • Nejdříve předehřejeme troubu na 160°C a máslem vymažeme pečící formu (asi 18 cm dlouhou).
  • Ušleháme nebo utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a pořádně promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu směs důkladně promícháme.
  • Těsto dáme do trouby a pečeme na prostřední mřížce trouby asi 15 minut. Pak ho necháme asi 30 minut vychladnout ve formě, než ho vyklopíme na mřížku, kde úplně vychladne.
  • Čerstvý tvaroh promícháme s moučkovým cukrem. Odkrojíme tvrdé okraje pečené buchty a zbytek rukama rozdrobíme. Tvarohovou směs smícháme s rozdrobenou buchtou a ze vzniklé hmoty vytvarujeme 12 kouliček. Ty dáme asi hodinu do lednice, aby ztuhly.
  • Jednotlivé  kouličky napícháme na špejle.
  • Na ozdobení utřeme moučkový cukr s vodou na hustou polevu. Obarvíme na růžovo.
  • Kouličky ponoříme do růžové polevy a necháme oschnout.
  • Vyválíme kousek fondánu, vyválíme nosy a vytvarujeme ouška a ocásky. Všechno přilepíme růžovou polevou na figurky.
  • Hotová prasátka necháme zaschnout.
  • Hodně štěstí!100_0271