Tento koláč je taková klasika, kterou asi dobře znáte z amerických filmů. Ale proč ho nevyzkoušet i v české kuchyni.
Navíc – moje dcera mi po ochutnání řekla : ,,Hustýýý, dělej ho častěji. “
Ingredience :
300g – hladká mouka
200g – máslo
50ml – mléko
1kg – jablka
80g – třtinový cukr
1lžička – skoříce
60g – hrozinky
1špetka – sůl
Postup:
Do misky jsem nasypala hladkou mouku. Přidala jsem změklé máslo nakrájené na kousky, špetku soli a mléko. To vše jsem zpracovala v hladké těsto, které jsem zabalila do mikroténového sáčku a dala odležet na půl hodiny do lednice.
Mezitím jsem si nakrájela jablka na tenké kousky. Do nich jsem přidala třtinový cukr, skořici a hrozinky.
Z lednice jsem vytáhla těsto a vyválela ho do kulaté placky, která přesahovala okraje kulaté formy. Tu jsem vložila do kulaté formy a vyplnila náplní z jablek. Kus těsta jsem si nechala stranou a ze dvou tenkých kusů těsta udělala ozdobný okraj. Svůj estetický účel splnil.
Takto připravený koláč jsem vložila do předem vyhřáté formy a pekla přibližně hodinu na 150°.
Pozor při krájení! Koláč je křehký, ale překvapí vynikající chutí.
A navíc – je ,,hustýýýý.“