Jablečný koláč

Tento koláč je taková klasika, kterou asi dobře znáte z amerických filmů. Ale proč ho nevyzkoušet i v české kuchyni.

Navíc – moje dcera mi po ochutnání řekla : ,,Hustýýý, dělej ho častěji. “

Ingredience :

300g – hladká mouka

200g – máslo

50ml – mléko

1kg – jablka

80g – třtinový cukr

1lžička – skoříce

60g – hrozinky

1špetka – sůl

Postup:

Do misky jsem nasypala hladkou mouku. Přidala jsem změklé máslo nakrájené na kousky, špetku soli a mléko. To vše jsem zpracovala v hladké těsto, které jsem zabalila do mikroténového sáčku a dala odležet na půl hodiny do lednice.

Mezitím jsem si nakrájela jablka na tenké kousky. Do nich jsem přidala třtinový cukr, skořici a hrozinky.

Z lednice jsem vytáhla těsto a vyválela ho do kulaté placky, která přesahovala okraje kulaté formy. Tu jsem vložila do kulaté formy a vyplnila náplní z jablek. Kus těsta jsem si nechala stranou a ze dvou tenkých kusů těsta udělala ozdobný okraj. Svůj estetický účel splnil.

Takto připravený koláč jsem vložila do předem vyhřáté formy a pekla přibližně hodinu na 150°.

Pozor při krájení! Koláč je křehký, ale překvapí vynikající chutí.

A navíc – je ,,hustýýýý.“

 100_0148